Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο (5/5/07) η επίσκεψη στη Λέσβο οκταμελούς διακομματικής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής Νίκο Σηφουνάκη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου ενημερώθηκαν από τις πρυτανικές αρχές για την οργάνωση και λειτουργία του Πανεπιστημίου, καθώς και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  στο Σίγρι όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τις προοπτικές των θεματικών περιφερειακών μουσείων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι ευρωβουλευτές πριν την αναχώρησή τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα και την προοπτική του Πανεπιστημίου Αιγαίου κυρίως από την ύπαρξη καινοτόμων σχολών και τμημάτων. Επίσης εντυπωσιάσθηκαν από τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των δύο παραπάνω θεματικών μουσείων.

«Είναι σημαντικό και εντυπωσιακό – είπαν – ότι σ' ένα νησί απομακρυσμένο λειτουργούν  δύο πρότυπα θεματικά μουσεία που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του νησιού».

Τέλος, σημαντική υπήρξε η πρόταση που έκανε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Doris Pack και ο Ιταλός Giovanni Berlinguer (αδελφός του ιστορικού ηγέτη της ιταλικής αριστεράς) ότι θα βοηθήσουν ώστε τα επόμενα χρόνια μια πόλη του Αιγαίου όπως π.χ. η Μυτιλήνη να ορισθεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ο Νίκος Σηφουνάκης ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές για την θετική τους ανταπόκριση στην πρόσκλησή του να επισκεφτούν στη Λέσβο και ιδιαίτερα τον Giovanni Berlinguer και την Doris Pack, αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης.